Markprøve for stående hunde

D 20/3 var Kristian Nørby Sørensen og jeg af sted med hundene på markprøve. Begge hunde er under 2 år og derfor i unghunde klassen hvor regler nok er regler, men jagtglæde tæller mere en lidt ulydighed ... og godt for det:-)

Vi skylle have været til den samme prøve, men Kristian fik trykket på den forkerte knap og skulle så til en prøve på Fyn - hvor jeg kunne nøjes med Esbjerg N hvor den lokale jagtforening have stablet et super arrangement på benene.

For Steen (min hund) og jeg var det første gang vi skulle på markprøve. De andre deltagere var meget hjælpsomme med at forklare hvordan prøven foregik og som dagen gik, kom der også mange tips og tricks til denne specielle øvelse. Jeg tænker det er lidt samme fornemmelse vores nye folk har når de første gang stiller op på flugtskydningsbanen - lidt usikker på om "de professionelle" skytter overhovedet vil snakke med en - og når første dag er over, tager man hjem med følelsen af at være hjulpet godt på vej og glæder sig til at komme igen.

 

Selve prøven er ret simpel - hunden slippes sammen med en anden hund i samme klasse og så skal de afsøge et område for fugle. De skal gerne vise et bredt, hurtigt og effektivt søg, tage stand når de finder fugl, vente på at få kommando til at rejse fuglen og ikke spurte efter fuglen efterfølgende - så er præmieringen hjemme. Vi fik tre turer. Første tur stak Steen næsen i et harespor, det gik jævnt hurtugt derud af og jeg kunne ikke kalde ham ind!. Efter en god tur kom han tilbage og kunne fortsætte søget - det er som sagt unghunde klassen. Havde det været åben eller vinder klasse havde dagen været slut for os.

Anden slip sekunderede han den anden hund, som havde stand for en agerhøne. Fuglen fløj og begge hunde piskede afsted - ikke godt men igen reddede det os at det var unghundeklasse. På vej tilbage fandt Steen endnu en agerhøne, tog stand og fik næsten hold på fuglen som desværre rejste afsted over bakkerne. Igen på tur efter den og mig med en glødende hundefløjte - pis! På vej tilbage endnu en stand og denne gang for hare. Den smuttede også og nu troede jeg det var helt slut for os, for Steen drev med høj klar hals 7-800m op til en gård og returnerede glad men træt :-(

Vi fik dog en chance til og denne gang fandt han en agerhøne og tog stand. Jeg markede standen til dommeren ved at række hånden op og han bad mig gå frem. Standen og fuglen holdt og jeg blev bedt og at avancere hunden til rejsning. Steen gik frem på kommando og rejste fuglen, dommeren skød et løst skud i luften, jeg blæste i trille fløjten af fulde lunger. Steen satte sig denne gang på halen i stedet for at prelle på fuglen og dommeren sagde vi kunne koble - så var den 1 præmie hjemme.

Lang historie og lige så lang dag med piskende regn, men hvor var det spændende. Vi har lært en masse og nu skal der trænes igennem - på onsdag og næste lørdag venter endnu to markprøver - man bliver bidt af det.

 

Jeg kan kun anbefale at gå igang - det er ikke så svært med en unghund og alle er super flinke. Bliver hund og fører gode og klarer sig i åben klasse, kan man godt mærke spændingen og konkurance ånden skærpes, men der var bestemt plads til alle.

 

Vi har nok nogen af de bedste muligheder for at træne hunde overhovedet med store eng og mark arealer og der er bestemt lige så mange agerhøns som på de terræner vi besøgte. Jeg håber andre får blod på tanden, så vi måske kan komme lidt igang igen på Fanø - jeg forstår der er stolte traditioner, som måske er blevet lidt støvede men bestemt værd at genopfriske.

Link til Jyske Vestkystens artikel; 

Artikel i Jyske Vestkysten

Prøver kan findes og bookes under Dansk Kennelklubs hjemmeside samt Jægerforbundet;

Liste over markprøver i Dansk Kennelklub regi.

Hundeprøver - Jægerforbundet

Jesper Haurum